Blokhut kopen? Hier moet je zeker op letten!

Je bent op zoek naar de ideale blokhut, maar je weet niet waar je allemaal op moet letten? Dan zit je hier goed! Een blokhut koop je niet zomaar, daar denk je eerst een aantal dagen of maanden over na. De aanschafprijs is vaak in de honderden of duizenden euro’s, dus je wil wel zeker zijn van je aankoop. Gedurende het proces voorafgaand aan de aankoop kunnen een aantal vragen ontstaan. In dit artikel leggen wij uit waar je op moet letten bij de aankoop van een blokhut, zodat jij goed voorbereid bent wanneer je daadwerkelijk een blokhut wil kopen en niet voor onverwachte verassingen komt te staan. Lees je even mee?

  

Welke grootte moet de blokhut zijn?

Een blokhut is verkrijgbaar in vele soorten en maten. Of je nu kiest voor een grote, kleine, luxueuze of (multi)functionele blokhut, er is altijd wel een blokhut die voldoet aan jouw wensen. Maar, wat is nou een geschikt formaat blokhut voor jou? Dat hangt meestal af van de grootte van de tuin en de functie van de blokhut. Gebruik je de blokhut om tuingereedschap, tuinmeubelen en fietsen in te stallen, dan denk je al snel aan een blokhut van 3 bij 3 meter. De iGarden blokhut met zadeldak 300 x 350 of de Interflex 3030L zijn voorbeelden van blokhutten met een flinke berging. Natuurlijk zijn er ook veel tussenmaten verkrijgbaar. Vandaar dat wij altijd aanraden om vooraf de afmetingen van de plek waar de blokhut komt te staan goed op te meten. Een andere populaire type blokhut is een blokhut met overkapping. Deze type blokhutten hebben vaak een geïntegreerde opbergruimte van 2 à 3 meter met een overkapping. De totale lengte van blokhut met overkapping is dan al snel groter dan 5 meter.

 

Welke soort blokhut kies je?

Zet vooraf goed op een rijtje wat de functie van de blokhut moet zijn voordat je een blokhut koopt. Wil je gereedschap of tuinmeubelen opbergen, dan kies je bijvoorbeeld voor een blokhut met opbergruimte. Echter, er zijn veel verschillende soorten blokhutten verkrijgbaar, zoals:

  • opberg- en hobbyruimte blokhutten
  • blokhutten met overkapping
  • blokhutten met luifel
  • garages en carports
  • recreatiewoningen
  • paardenstallen
  • mantelzorgwoningen
  • tiny houses
  • tuinkantoren

 

Het dak van de blokhut

Een blokhut is verkrijgbaar met verschillende stijlen daken. De daken die doorgaans voor een blokhut worden gebruik zijn: zadeldak, plat dak, lessenaarsdak, piramide dak en kapschuur dak. Over het algemeen kiest men voor een plat dak aangezien dat de meest betaalbare optie is. Het platte dak heeft een afschot waardoor het hemelwater goed wegloopt in de dakgoot of rioleringspijp. Een zadeldak is een puntdak dat je ook vaak tegenkomt bij woningen. Aan de weerszijden zijn dakgoten gemonteerd om het hemelwater goed af te voeren. Een lessenaarsdak en een kapschuur dak zijn ook schuine daken. Een kapschuur dak heeft een kort schuin aflopende luifel aan de voorkant en een lessenaarsdak heeft een aflopend dak naar de achterkant.

 

Extra functionaliteiten

Voordat je een blokhut koopt, is het van belang om goed in kaart te brengen wat je wensen en eisen zijn. Een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden zijn: wanddikte, aantal deuren en ramen en het hang- en sluitwerk.

 

Wanddikte

De wanddikte van de blokhut is bepalend voor de levensduur en functie van de blokhut. Een goede wanddikte voor een blokhut is 28 mm, maar wordt de blokhut voor speciale doeleinden gebruikt zoals een hobbyruimte of gastenverblijf, dan heb je minimaal een wanddikte van 40 mm nodig om de vorst buiten te houden en te voldoen aan de juiste isolerende eigenschappen. Dat is wel zo fijn wanneer je jouw man in de winter uit huis wil krijgen. Wordt de blokhut gebruikt als recreatiewoning, thuiskantoor of mantelzorgwoning? Dan heb je minimaal een wanddikte nodig van 70 mm. Bij de aanschaf van een blokhut is het belangrijk om goed te informeren naar de wanddikte.

 

Deuren en ramen

Hoe ziet jouw favoriete blokhut eruit? Stel jezelf deze vraag en denk er eens goed over na. Naast het feit dat een blokhut of tuinhuis een bepaalde functie heeft, wil je ook dat het een leuk plaatsje krijgt in je tuin en onderdeel van het geheel wordt. Daarnaast raden wij aan om de deuren uit de regen te houden. Merk je dat de regen vaak in een bepaalde hoek naar beneden valt, zet de opening van de blokhut niet in de richting van de regenval. Zo gaan de deuren van de blokhut langer mee. Of kies voor een model waarbij de deuren überhaupt niet snel nat kunnen worden, zoals een blokhut met een luifel, overkapping of kapschuur dak.

 

Hang- en sluitwerk

Jouw eigendommen wil je natuurlijk goed beschermen. Het is geen fijn gevoel wanneer jouw blokhut niet goed afgesloten kan worden. Kwalitatief hang- en sluitwerk is zeker goed om in je achterhoofd te houden bij het uitzoeken van een blokhut.

 

Onderhoud van de blokhut

Ken je het gezegde: voorkomen is beter dan genezen? Dit principe geldt zeker ook voor blokhutten. Je hebt bijvoorbeeld de keuze uit geïmpregneerd of onbehandeld hout. Bij die eerste optie zou het hout en dakbedekking zijn geïmpregneerd en daardoor erg onderhoudsvriendelijk en verhogen daarnaast ook de levensduur van de blokhut. Bovendien heb je ook de keuze uit verschillende soorten fundamentbalken, dakbedekking, dakgoten etc. De extra investering in hoogwaardige materialen en geïmpregneerd hout zorgt ervoor dat jij langer geniet van je blokhut.

 

Vergunningen

Informeer altijd of een vergunning noodzakelijk is voordat je een blokhut of tuinhuis aanschaft. Het verschilt per situatie en gemeente of er een vergunning nodig is, maar het heeft vaak te maken met de grootte, de hoogte en plaatsing van de blokhut. Over het algemeen geldt de regel: 30m2 oppervlakte tot 3 meter hoog is vrij bouwen. Op de website van omgevingsloket vind je uitgebreide informatie over vergunningen.

 

Je weet nu waar je op moet letten bij een blokhut kopen. iGarden is specialist in blokhutten, tuinhuizen en kapschuren. Bekijk het uitgebreide aanbod op onze website of bezoek de showroom in Helmond en laat je adviseren door een van onze specialisten.