Onderhoud van blokhut, overkapping, berging of prieel

Onderhoud van blokhut, overkapping, berging of prieel

Elk houten product heeft onderhoud nodig. Ook úw blokhut, overkapping, berging of prieel. Waar moet u zeker op letten?

 

Regelmatig beitsen

Hout is een natuurproduct en dat moet u beschermen tegen schimmels en Uv-licht. Daarom is het sterk aan te raden uw blokhut, overkapping, berging of prieel regelmatig te beitsen. Lees verder ook het artikel met verftips.

 

Tip.
Ons advies is om elke 3 tot 4 jaar te beitsen.

 

 

Check de ventilatie

Kan hout niet goed ventileren, dan gaat het schimmelen. Plaats daarom ventilatieroosters en/of zet een raam op een kier.

 

Pas op voor opspattend water

Ook opspattend water kan leiden tot schimmelvorming en nog erger tot houtrot.

 

Tip.
Door een tegel- of klinkervloer verder door te leggen of door een grintbak rondom aan te leggen, voorkomt u opspattend water.

 

 

Verwijder bladeren, mos, e.d.

Uw tuinhuis mag niet contact in staan met vocht. Check daarom elke herfst of de funderingsbalken nog vrij zijn van onkruid, mos, grond en bladeren.

 

Denk aan dak en hemelwaterafvoer

Check elke herfst het dak. Is de dakbedekking nog oké, of liggen er misschien hier en daar wat singels los door storm of wind? Verwijder met een harde bezem mossen, bladeren, takken e.d. van het dak en maak de dakgoot schoon. Als het water op een plat dak niet weg kan en er blijft té veel water op het dak blijft staan of als de dakgoot overloopt, bestaat de kans dat er water tussen dakbedekking en dakbeschot komt met alle gevolgen van dien.

 

 Let op.
Heeft u een plat dak met EPDM? Dan is het geen probleem als er wat water op blijft staan. Het water filtert voor een deel de uv-stralen uit het zonlicht en daardoor gaat de dakbedekking langer mee.

 

 

Over ramen en deuren

Controleer alle bewegende delen. Hout werkt. Ramen en deuren kunnen dus best wat gaan klemmen. Stel ze dan opnieuw af. Het kan sowieso geen kwaad om elk jaar de scharnieren en het hang- en sluitwerk even na te kijken.

 

Tuinhuis reinigen?

Doe dat dan met lauw water met groene zeep of met een speciaal reinigingsmiddel. Gebruik een borstel, spons en/of een doek.

 

Tip.

Download onze checklist 'Onderhoud van blokhut, berging, schuur en prieel'.

 

 

En voor de rest nog?

Heeft u tijdens de voorbereiding nog vragen? Schroom dan niet ons te bellen of te mailen!