De eigenschappen van hout

De eigenschappen van hout

Hout is een natuurproduct, daarom is het van belang dat u de eigenschappen van het hout goed kent. Dat is handig om te weten voor zowel de montage, het gebruik, als het onderhoud van uw blokhut, schuur, prieel of overkapping.

 

Soorten hout

Hout wordt in principe in twee soorten ingedeeld: loofhout en naaldhout. Loofhout wordt ook wel eens aangeduid met hardhout, maar ook loofhout kent zachte soorten en naaldhout kent harde soorten. Loofhout of naaldhout zegt dus nog niets over de duurzaamheid van het hout. Maar daar zo dadelijk meer over.

Tip.
Op de website van Houtinfo vindt u een uitgebreide databank met nagenoeg alle houtsoorten inclusief afbeeldingen, eigenschappen, enz. 


De eigenschappen van hout

Hout is een fantastisch natuurproduct. Het is warm, oogt natuurlijk, “gaat op” in zijn omgeving en is in principe duurzaam van aard. Toch zijn er enkele zaken die u zich moet realiseren.

Vocht opnemen. De cellen in het hout kunnen water opnemen én water afstaan. Neemt een cel water op, dan zet die uit met als gevolg dat het hout uitzet. Is het warm en droog, dan kan het hout water afstaan met krimpen tot gevolg.

Duurzaamheid. De ene houtsoort is meer duurzaam dan de andere. Dat heeft met allerlei zaken te maken zoals de chemische samenstelling en de hardheid. Voorbeelden van hardhout zijn: Eiken, Essen, Meranti, Merbau, Douglas en Azobé. Zachthout is o.a. grenen en vuren. Maar let op: ook vuren en grenen zijn goed te verduurzamen door ze te impregneren en/of te beitsen.

Houtsoorten

iGarden levert blokhutten, overkappingen, schuren en priëlen in drie houtsoorten:

1. Vuren 
2. Grenen 
3. Douglas  

Vuren, grenen en tuinhuizen van Douglas kunnen blank en of geïmpregneerd geleverd worden. Wilt u meer lezen over de eigenschappen van hout

 

De werking van hout

Zoals gezegd kan hout vocht opnemen en afstaan. Dat heeft uitzetten en krimpen tot gevolg heeft. Oók voor úw blokhut, overkapping, schuur of prieel. Het hout dat wij leveren kan in principe meteen gemonteerd worden.

 

Tip.
U kunt na levering meteen beginnen met monteren MAAR realiseer u dat:

> hout een natuurproduct is;
> hout altijd blijft werken (uitzetten en krimpen);
> kierwerking hierdoor mogelijk is;
> de montagevoorschriften leidend zijn.

 

Houd u aan de montagevoorschriften

Het is belangrijk dat u de onderdelen bevestigt en monteert conform de handleiding. Nergens een extra schroef of spijker erin dus. Vooral niet door de afdeklatten in de wanden bij de deur- en raamkozijnen. Alle wandpanelen, dakplanken, de kozijnen en vloerplanken moet kunnen werken. Als u onderdelen té vast monteert, is de kans op kiervorming veel groter. Dus:

  • geen extra schroeven;
  • geen extra plankje voor de stevigheid;
  • niet te strak/vast monteren;
  • niet de onderdelen met mes en groef hard in elkaar slaan – gebruik een rubberen hamer en/of een stukje resthout;
  • leg vloer- en dakplanken niet strak tegen elkaar.

 

Let op.
Houd er rekening mee dat hout altijd werkt en dat u hierdoor kiervorming nooit 100% kunt voorkomen.

 

Verduurzamen

Vanwege de eigenschappen van het hout moeten de meeste houtsoort verduurzaamd worden. Dat geldt voor zowel geïmpregneerd en blank hout als voor Douglas. Lees onze artikelen over:

• Verftips

• Impregneren

 

Tip.
Voor elk houten product geldt dat u het schoon moet houden (vrij van de grond) en dat het water goed moeten worden afgevoerd. Check daarom enkele malen per jaar de hemelwaterafvoer en het grondpeil.

 

Sommige ‘oneffenheden’ horen er gewoon bij

Sommige aspecten horen bij hout maar kunnen de schijn wekken dat er gebruik gemaakt is van een inferieure kwaliteit hout of dat er iets mis is met het product in zijn geheel.

 

Harsdruppels

natuur_hars_1200x138.jpg

Tijdens de verwerking en opslag van tuinhout "werkt" het hout. Bij naaldhout zorgt dit voor het lekken van harsdruppels, dit is een normaal verschijnsel. De druppels kunt u voorzichtig wegschrapen of verwijderen met terpentine.

 

Kleuronderscheid

natuur_kleur_1200x138.jpg

Elke boom is anders en de vorm, tint en afmetingen zijn eigenlijk nooit identiek. Kleurverschillen in het hout zijn daarom niet te voorkomen en ook tijdens de verwerking (zoals bijvoorbeeld impregneren) kunnen kleurverschillen ontstaan. De kleurverschillen verdwijnen na verloop van tijd vanzelf onder invloed van de zon.


Zoutvorming op geïmpregneerd hout

natuur_zout_1200x138.jpg

Hout dat onder vacuümdruk is geïmpregneerd bevat impregneerzouten. Deze voorkomen dat het hout wordt aangetast door schimmels en insecten. Soms kunt u groene of witte vlekken zien. Dit is hars dat door de zouten is gekleurd. Dit heeft verder geen invloed op de duurzaamheid van het hout.

 

Scheuren

natuur_scheuren_1200x138.jpg

Door verschillen in dichtheid van hout gaat het krimpen en zwellen nooit helemaal gelijkmatig. Hierdoor kunnen er zichtbare scheurtjes ontstaan. De constructieve eigenschappen van het hout worden hierdoor niet beïnvloed.


Naden, noesten en kwasten

Naden noesten en kwasten.jpg

Jaarringen, naden en kwasten behoren tot het karakter van het hout. Kwasten en noesten in de stam zijn het gevolg van zijtakken van de boom. De hoeveelheid en het soort kwasten is afhankelijk van de houtsoort. Losse noesten of kwasten kunnen altijd met houtlijm opnieuw vastgezet worden.

 

Afmetingen houten constructie's

Alle genoemde houtmaten zijn bij benadering aangegeven. Hout is een natuurproduct en daarom nooit exact wat betreft maatvoering. Constructie-, maretiaal-en modelwijzigingen zijn voorbehouden


En voor de rest nog?

Heeft u tijdens de voorbereiding nog vragen? Schroom dan niet ons te bellen of te mailen!