De beste plek voor uw tuinhuis

De beste plek voor uw tuinhuis, schuur, prieel of overkapping

U heeft uw zinnen gezet op een nieuwe blokhut of overkapping in uw tuin. Een mooie plek heeft u al in gedachten. Maar heeft u ook aan de volgende punten gedacht?

 

Denk aan de zon

De plek waar uw blokhut/overkapping komt te staan wordt met name bepaald door uw keuze. Waar u wilt dat die komt te staan. Waar u denkt er het meeste plezier van te beleven. Toch zijn er ook enkele overwegingen te maken. Denk daarbij met name aan het weer. Waar gaat de zon op (oosten), waar staat de zon op het heetst van de dag (zuiden) en waar gaat de zon weer onder (westen). Wellicht beïnvloedt dat uw keuze.

 

Denk aan regen en wind

Dat geldt ook waar de wind en de regen het meest vandaan komt. Met name voor een open overkapping kan dat belangrijk zijn. De wind komt het meest uit het zuidwesten, de lucht stroomt dan dus van zuidwest naar noordoost. De regen valt ook het meest richting noorden en oosten.

 

 Tip.
De gemiddelde windrichting in Nederland is ongeveer zuidwest. Gemiddeld waait in Nederland 2 à 3 uur na zonsopkomst de wind het zwakst en ongeveer 3 à 4 uur na de hoogste zonnestand het sterkst. Als er geen grote weersveranderingen op til zijn, wordt op een zomerdag rond 4 of 5 uur 's middags de sterkste wind verwacht.
(Bron: Wikipedia)

  

Denk aan de lichtinval

Krijgt uw blokhut/overkapping een bijzondere gebruiksbestemming? Bijvoorbeeld als werkplaats of atelier? Dan is voor u de lichtinval wellicht ook een belangrijke factor om mee rekening te houden.

 

Denk aan alle voorzieningen

Heel waarschijnlijk wilt u elektriciteit in uw blokhut/overkapping. En misschien ook wel water en afvoer. Vraag u dus af of de plaats hiervoor een belemmering is.

 

Denk aan de buren

Bouwt u op de perceelsgrens? Overleg dan altijd met de buren. Voor de bouw- en onderhoudswerkzaamheden moet u wellicht op de grond van de buren zijn.

 

Denk aan de vergunning

De maximale hoogte en de maximale dakhelling zijn afhankelijk van de afstand tot uw woning. De maximale nokhoogte is bovendien afhankelijk van de afstand tot de perceelsgrens. Als u 100% zekerheid wilt, check dan de regels bij het Omgevingsloket.

 

En voor de rest nog?

Heeft u tijdens de voorbereiding nog vragen? Schroom dan niet ons te bellen of te mailen