Fundering maken

Een fundering maken voor tuinhuis, overkapping, schuur of prieel


Een goede fundering maken is essentieel. U wilt niet dat het bouwwerk gaat verzakken of aan de onderkant gaat rotten. Hoe maakt u een goede fundering?

 

Een fundering van tegels of stenen (straatwerk)

Wij adviseren altijd een fundering van tegels of van stenen (straatwerk). Het is ook de meest toegepaste fundering voor een tuinhuis e.d. Hiervoor dient u een zandbed van geel zand (ophoogzand) aan te leggen. Graaf ca. 25-30 cm uit, vul dit met zand en tril het goed aan. Vervolgens legt u de vloer met klinkers of tegels.

Sluit de vloer op met opsluitbanden (oftewel trottoir- of stoepbanden). Hoe groter het tuinhuis, hoe zwaarder en steviger de fundering moet worden.

 

Tip.
Maak de ondervloer van stenen of tegels  (straatwerk) indien mogelijk altijd groter dan het bouwwerk, zodat het hele bouwwerk erop kan rusten.

 

 


Fundering van beton

Uiteraard kunt u ook een fundering van beton storten. Op de website van Betonvloerinfo.nl vindt u allerlei tips en trucs. Het is ook mogelijk het bouwwerk op een fundering van betonnen stoepbandjes te plaatsen of om gebruik te maken van betonpoeren met stelplaat en grondankers of van paalsteunen.

 

Gebruik funderingsbalken

Funderingsbalk.jpg Gerecycled kunststof funderingsbalken.jpg

 

Het bouwwerk zelf kunt u beter niet rechtstreeks op de ondergrond plaatsen, maar op funderingsbalken. Die lopen schuin af (afwateringsprofiel), waardoor water goed wordt afgevoerd. Bovendien bescherm funderingsbalken tegen optrekkend vocht uit de ondergrond. iGarden levert geïmpregneerde funderingsbalken, gerecycled kunststof funderingsbalken en hardhouten funderingsbalken.

 

Nog meer handige tips

  • Maak een voldoende grote, vlakke en stabiele ondergrond die waterpas ligt.
  • Hou de bovenkant van de fundering een paar cm's boven het maaiveld om wateroverlast in de blokhut en om optrekkend vocht te voorkomen.
  • Maak in geval van een plat dak een licht afschot in het fundament van maximaal 0,5%.
  • Het laagste punt van het fundament moet aan die zijde liggen waar de waterafvoer komt.
  • Leg elektrakabels, waterleiding, afvoer e.d. altijd vóórdat u de fundering maakt.
  • Gebruik windverankerings- of stormverankeringssets om het bouwwerk te verankeren.

 

Let op!

De dakmaat is vaak groter dan de funderingsmaat. Houd hiermee rekening bij het uitzetten van de fundering.

 

En voor de rest nog?


Heeft u tijdens de voorbereiding nog vragen? Schroom dan niet ons te bellen of te mailen!