Impregneren van Blokhutten

Wat houdt het impregneren van een blokhut of overkapping in?

 

Impregneren is het verduurzamen van onbehandeld hout met een impregneermiddel. Dit impregneermiddel trekt tijdens het impregneren in het hout en vormt zo een vocht- en schimmelwerende laag. Door deze behandeling gaat het hout 3 tot 5 keer langer mee dan onbehandeld hout. Het impregneren zorgt ervoor dat het hout een groenige (tuinhout) kleur krijgt. of afhankelijk van merk in andere impregneerkleuren

Let op.
Impregneren is altijd een voorbehandeling en geen eindafwerking. Voor kleurbehoud en levensduur dient de constructie een nabehandeling  te krijgen van bijvoorbeeld een dekkende of transparante verfbeits.

 

Hoe gaat het impregneren van een blokhut in zijn werk?

 

Dompelimpregneren. Veelal worden houtconstructies dompelgeimpregneerd. Voordeel is dat het hout rondom goed behandeld is en dit de montage minimaal bemoeilijkt door uitzetting van hout.  

Drukimpregneren. Bij drukimpregnatie wordt de blokhut of het tuinhuis in een grote afgesloten ketel gedaan en onder vacuumdruk geimpregneerd. Nadeel van deze methode is dat het hout flink kan opzwellen waardoor montage flink bemoeilijkt kan worden.

 

Droogtijd van de geïmpregneerde blokhut

 

Het geïmpregneerde hout moet enige tijd goed drogen voordat de blokhut opgebouwd kan worden. Het geïmpregneerde en dus natte hout is dikker en gezwollen waardoor met name de hoekverbindingen tijdens het monteren niet (goed) zullen passen.

De droogtijd van een geïmpregneerde blokhut hangt af van de houtdikte. Een blokhut met een houtdikte van 19 of 28 mm heeft een droogtijd van ongeveer 3 tot 4 weken en een blokhut met een houtdikte van 44 mm een droogtijd van ongeveer 5 tot 6 weken. De droogtijd van een geïmpregneerde blokhut hangt verder af van de weersomstandigheden en manier van drogen. Bij vochtig en/of koud weer duurt het drogen uiteraard langer dan bij zonnig, droog weer.

Tip.
Wij raden aan om de planken, onderling van elkaar gescheiden door latjes, op een beschutte en overdekte plek te leggen zodat deze door de wind kunnen drogen en het gedroogde hout niet opnieuw nat kan worden.

 

De voor- en nadelen op een rijtje

Voordelen van het impregneren van een blokhut:

  • geïmpregneerd hout gaat tot 5 keer langer mee;
  • tijdsbesparing door weinig onderhoud;
  • de eerste periode hoeft de blokhut niet per se geschilderd of gebeitst te worden.

 

Nadelen van het impregneren van een blokhut:

  • naleveren i.v.m garantie wordt niet gedaan in geimpregneerd hout i.v.m langere levertijd wel wordt bij geimpregneerde blokhutten een potje impregneermiddel meegeleverd om deze handmatig te behandelen;
  • uitzetten en krimpen van wanden, deuren en ramen kan leiden tot scheurtjes en kiervorming;
  • vergrijzing van de groen-bruine kleur na enkele jaren als de blokhut niet gebeitst is;
  • impregneermiddel kan het (kunststof) glas en hang- en sluitwerk besmeuren
  • langere levertijd i.v.m. de droogtijd.

 

Verven of beitsen van geïmpregneerd hout

 

Drukgeïmpregneerd hout hoeft de eerste paar maanden niet geschilderd of gebeitst te worden.  maar advies is om dit z.s.m na montage te doen Mocht u de geïmpregneerde blokhut willen afwerken met verf of beits dan is dat geen probleem. U kunt de blokhut in elke gewenste kleur beitsen.

Tip.
Wij raden hiervoor Hermadix Tuindecoratiebeits aan. 

  

Zoutvorming op geïmpregneerd hout

 

natuur_zout_1200x138.jpg

 

Hout dat onder vacuümdruk is geïmpregneerd bevat impregneerzouten. Deze voorkomen dat het hout wordt aangetast door schimmels en insecten. Soms kunt u groene of witte vlekken zien. Dit is hars dat door de zouten is gekleurd. Dit heeft verder geen invloed op de duurzaamheid van het hout.

Meer lezen over de eigenschappen van hout?