Zelf een tuinhuis plaatsen, hoe moet dat eigenlijk? [stappenplan]

Een tuinhuis in je tuin is ideaal om wat extra opbergruimte te creëren en daarnaast ziet een tuinhuis er ook veel gezelliger uit vergeleken met een schuurtje. Er zijn veel verschillende soorten tuinhuizen verkrijgbaar en wanneer jij jouw favoriete tuinhuisje hebt uitgezocht begint de pret: het tuinhuisje bouwen en plaatsen in de tuin. Maar, hoe plaats je nu eigenlijk een tuinhuis? In dit artikel leggen wij je uit hoe je zelfstandig - zonder de hulp in te schakelen van handyman - een tuinhuis moet plaatsen.

 

Soorten tuinhuizen

Allereerst is het van belang om te bepalen wat de functie is van het tuinhuisje. Er zijn namelijk veel verschillende soorten tuinhuizen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan traditionele tuinhuizen, tuinhuizen met een overkapping, met opbergruimte of met een luifel. Daarnaast zijn tuinhuisjes ook nog eens verkrijgbaar in verschillende groottes, materialen, vormen en kleuren. De keuze is reuze voor de consument. Van een tuinhuis heb je lang plezier, dus het huisje moet wel aansluiten bij je wensen.

 

Wat kost een tuinhuis?

De prijzen van tuinhuizen verschillen nogal. Er zijn bijvoorbeeld verschillende soorten en maten wat invloed heeft op de prijs. Daarnaast heeft het zelf bouwen van een tuinhuis, een bouwpakket of een tuinhuis laten bouwen ook invloed op de prijs. Op de vraag: wat kost een tuinhuis kunnen we daarom geen eenduidig antwoord geven. Maar, voor de meeste tuinhuizen betaal je tussen de 1000 en 5000 euro. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen.

 

Vergunningen voor het plaatsen van een tuinhuis

Niet alle tuinhuizen zijn te plaatsen zonder een vergunning. Het verschilt per situatie en gemeente of er een vergunning nodig is, maar het heeft vaak te maken met de grootte, de hoogte van het tuinhuis en de plaatsing van het tuinhuis. Over het algemeen geldt de regel: 30m2 oppervlakte tot 3 meter hoog is vrij bouwen. Informeer altijd of er een vergunning noodzakelijk is voordat je een blokhut, kapschuur of tuinhuis aanschaft. Het zou zonde zijn wanneer je extra onverwachte kosten maakt door het aanvragen van een vergunning.

 

Tuinhuis plaatsen stappenplan

Stap 1: Ruimte in de tuin

Hoeveel ruimte heb je in de tuin? Wist je dat maximaal 40% van de tuin bebouwd mag zijn? Een groot tuinhuis bouwen in een kleine tuin is dus niet altijd mogelijk. Hier moet je voorafgaand aan de aanschaf en plaatsing rekening mee houden.

 

De eerste stap is het opmeten van je tuin en berekenen hoe groot het tuinhuis maximaal mag zijn.

De volgende stap - het aanschaffen van het tuinhuis - slaan we in dit artikel even over.

 

Stap 2: Fundering van het tuinhuis

Bepaal waar je het tuinhuis wil plaatsen en maak de ondergrond waterpas. In de praktijk zie je dat men kiest voor stoeptegels of een betonvloer. Afhankelijk van de functie van het tuinhuis kies je voor een geschikte ondergrond. Het is begrijpelijk dat oude stoeptegels ook een prima ondergrond zijn voor een tuinhuis dat wordt gebruikt als opslagruimte.

 

Fundering zonder beton:

  • plaats paaltjes met draad om de oppervlakte van het tuinhuis;
  • graaf de bovenste laag grond af en rij nieuw zand erin;
  • tril het zand goed aan en maak de oppervlakte van het tuinhuis waterpas;
  • leg de stoeptegels op het oppervlakte, maar zorg ervoor dat je ruimte overhoudt aan de buitenste rand;
  • graaf een geul langs de randen van 20 cm diep en 20 cm breed;
  • plaats betonranden in de geul en controleer of de betonranden waterpas zijn;
  • controleer of de lengte van de betonranden overeenkomen met de lengte van het tuinhuisje (de diagonalen moeten ook gelijk zijn);
  • vul de ruimte van de betonranden met zand en leg de buitenste rand tegels;

 

Fundering met beton:

  • plaats paaltjes met draad om de oppervlakte van het tuinhuis;
  • graaf de grond tot 20 cm uit;
  • maak een bekisting voor het beton en plaats te bekisting langs de randen van het uitgegraven vlak;
  • plaats folie op de grond in het afgegraven vlak en leg eventueel wapeningsnetten om te voorkomen dat het beton barst (let op: de folie en wapeningsnetten mogen elkaar niet raken);
  • giet het beton in de bekisting en laat het beton ontluchten;
  • strijk de fundering glad met een lat en spaan, zodat de fundering mooi waterpas is;
  • laat het beton een aantal dagen uitharden voordat je de bekisting verwijdert;

 

Stap 3: Tuinhuis plaatsen

Een tuinhuis is in principe een groot bouwpakket. Volg de instructies die bij het tuinhuis zijn meegeleverd.

 

Indien het het hout van het tuinhuis nog niet is beschermd tegen vocht, vuil en schimmel, dien je het hout eerst te behandelen met een beschermmiddel. Veel blokhutten zijn behandeld aan te schaffen. Om langer te genieten van je tuinhuis is het niet verstandig om hierop te besparen.

 

  • plaats de onderste wandbalklaag en controleer of deze waterpas ligt;
  • maak de funderingsbalken op maat en plaats deze onder het tuinhuis. Vervolgens koppel je de funderingsbalken, zodat deze niet meer kunnen verschuiven;
  • plaats vervolgens de wandbalken op elkaar en sla deze aan met een rubberen hamer. Let hierbij op het werken van het hout;
  • plaats de deur na een aantal wandbalklagen (3-5 lagen). In de instructies staat wanneer en hoe je dit moet doen.
  • plaats het raamkozijn in de wandbalken;
  • bouw door totdat je aangekomen bent bij het monteren van de dakpunten;
  • plaats de dakpunten en vervolgens de dwarsbalken;
  • leg de dakbeschotplaten netjes op zijn plaats - begin vooraan waar de balken overhangen - en schroef deze vast aan de dwarsbalken;
  • nadat alle platen netjes geplaatst zijn, leg en bevestig je de dakbedekking;
  • werk het tuinhuis verder af en monteer het dakgoot, slot, deurklink en raamuitzetter;

 

Stap 4: De afwerking

Tot slot werk je het tuinhuis verder af. Schuur het hout glad en voorzie de wanden met tuinbeits. Na enige tijd kun je het tuinhuis voorzien van een likje verf.

 

Kies je bij aanschaf voor geïmpregneerd hout, dan is het niet mogelijk om het tuinhuis direct te beitsen en te schilderen. Het impregneermiddel moet eerst uitzweten voordat je het kan beitsen en schilderen. Neem contact met ons op bij vragen over het impregneren, beitsen en schilderen van het tuinhuis.

 

Bekijk het complete aanbod tuinhuizen van iGarden.